English Version  
Κυκλοφορούν



Εκδόσεις στην Ελληνική Γλώσσα
   

Η πρώτη αυτοτελής ελληνική έκδοση γίνεται το 1985 από τις εκδόσεις ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΚΕΨΙΣ, σε μετάφραση του Θεόδωρου Μανιάτη, μίας διάλεξης του συγγραφέως που έγινε στη Γερμανική γλώσσα στο Palazzo Zuccari της Ρώμης στις 7 Δεκεμβρίου του 1940 με τίτλο ‘‘Die arische Lehre von Kanpf und Sieg’’. Το κείμενο της αρχικής μας σελίδας ελαφρώς επιμελημένο, τιμητικά είναι από το οπισθόφυλλο του έργου αυτού στο οποίο αποδίδεται ο τίτλος ‘‘Το δόγμα των Αρίων για τον Αγώνα και την Νίκη’’. Στην σχετική ομιλία και ύστερα από έναν βαθύ μεταφυσικό παραλληλισμό της έννοιας της μάχης και του πολεμιστή, στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή μυθολογία καθώς και στην Ινδοευρωπαϊκή παράδοση, με την διαχρονικότητα του πνευματικού αγώνα, ο Evola υπογραμμίζει την αναγκαιότητα του αγώνα αυτού σήμερα από τον πνευματικό άνθρωπο της παράδοσης, που ζει στο Σύγχρονο κόσμο. Ένα περιεκτικό κείμενο ολιγάριθμων σελίδων γραμμένο σε πολυτονικό σύστημα, το οποίο αντικατοπτρίζει πεντακάθαρα το τρόπο σκέψης του Ιταλού φιλοσόφου.

Πριν από αυτό αλλά και στις επόμενες δεκαετίες συναντάμε ποικίλες αναφορές στον Evola καθώς και μεταφράσεις άρθρων του, διαλέξεων ή επιμέρους αποσπασματικά κεφάλαια διαφόρων συγγραμμάτων του σε διάφορα ιστορικά και φιλοσοφικά περιοδικά καθώς και σε έντυπα διαφόρων πολιτικών οργανώσεων.

Το πρώτο βιβλίο του Julius Evola στην ελληνική γλώσσα εκδίδεται από τις εκδόσεις ΟΞΥ τον Φεβρουάριο του 1998, σε μετάφραση του Φώτη Τερζάκη με τίτλο ‘‘Η Μεταφυσική του Φύλλου’’ πραγματοποιώντας μία δεύτερη έκδοση, οχτώ χρόνια αργότερα, και συγκερκιμένα τον Σεπτέμβριο του 2006. Ο τίτλος του πρωτότυπου κειμένου στα Ιταλικά το οποίο εκδόθηκε το 1958 είναι Metafisica del sesso. Στη Μεταφυσική του Φύλλου ο Evola μελετά την έλξη των δύο φύλων μέσα από τις διάφορες παραδόσεις καθώς και την θέση της αρσενικής και της θηλυκής ενέργειας στο συμπαντικό γίγνεσθαι. Μία μεταφυσική προσέγγιση σε διάφορες πτυχές του έρωτα και της σεξουαλικότητας όπως η ηδονή, ο μαζοχισμός, ο σαδισμός, η ζήλια, η σεξουαλική τιμή, η αγνότητα, η πορνεία, ο αυνανισμός, ο γάμος.

Το Μάιο του 2009 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΛΟΓΧΗ, σε μετάφραση του Κωνσταντίνου Κίτσιου, η ‘‘Εξέγερση Ενάντια στο Σύγχρονο Κόσμο’’, (Rivolta contro il mondo moderno, 1934) το οποίο κατά πολλούς αποτελεί το σημαντικότερο από τα έργα του Ιταλού φιλοσόφου. Για κάποιους η Εξέγερση Ενάντια στο Σύγχρονο Κόσμο αποτελεί εισαγωγή στο παραδοσιακό τρόπο σκέψης του Evola. Για άλλους πάλι αποτελεί το απόσταγμα όλης της σοφίας, λες και ο Εvola έχει στύψει όλα του τα βιβλία σε ένα, εκείνα που μέχρι τότε είχε γράψει αλλά και εκείνα που θα έγραφε. Ίσως είναι αυτή η περιεκτικότητα των μηνυμάτων που σε πολλά σημεία τη κάνει δυσνόητη για τον κοινό αναγνώστη. Αποτελούμενη από δύο μέρη, με το πρώτο να γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ γήινου και υπερβατικού μέσω των παραδοσιακών αρχών και το δεύτερο να αντιδιαστέλλει τις παραδοσιακές κοινωνίες ως προς τον σημερινό σύγχρονο κόσμο.

Ένα χρόνο αργότερα και συγκεκριμένα προς το τέλος Απριλίου του 2010 κάνει την εμφάνιση η Διδασκαλία της Αφυπνίσεως (La Dottrina del Risveglio, 1943), μία Ιδιωτική Έκδοση, από τον ίδιο το Μεταφραστή Κωνσταντίνο Μαλεβίτη. Στη Διδασκαλία της Αφυπνίσεως ο Evola υπεισέρχεται σε μία έξοχη ανάλυση των ιερών κειμένων Pali του αρχέγονου Βουδισμού, τα οποία αντικατοπτρίζουν το πολιτιστικό, μεταφυσικό και υπερβατικό περιεχόμενο της εν λόγω ανατολικής παράδοσης. Ένας ενεργός κώδικας ηθικής και πνευματικής αριστοκρατίας. Ένας ηρωικός τρόπος ζωής που απέναντι στις παθητικές θεωρήσεις των σύγχρονων θρησκειών, εκθειάζει και αντιπαραθέτει την άσκηση, τη πειθαρχία και το μοναχισμό. Ένα δύσβατο μονοπάτι αόρατο για την μεγάλη μάζα, απευθυνόμενο σε μία ελίτ ασκητών πνευματικής ευγένειας.

Τον Μάιο του 2011, οι εκδόσεις ΛΟΓΧΗ δημοσιεύουν με μεγάλη επιτυχία το Orientamenti (Oι προσανατολισμοί), ένα κείμενο του Julius Evola, το οποίο πρωτοεκδόθηκε στα Ιταλικά το 1951. Ίσως ποτέ άλλοτε ένα κείμενο δεν ήταν από τη μία μεριά τόσο μικρό, αλλά από την άλλη τόσο περιεκτικό στα νοήματα του. Κι αν ο Πλάτωνας χρειάστηκε να γράψει τους Νόμους σαν μία προπαρασκευαστική βάση για την ιδανική αριστοκρατική Πολιτεία, ο Evola καλείται να δώσει κατευθύνσεις σε μία χρονική στιγμή που η Ευρώπη έχει βγει διαλυμένη από έναν Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε έναν κόσμο ερειπίων, ο Evola θα δώσει τις δικές του κατευθύνσεις για την ανοικοδόμηση του αέναου αριστοκρατικού ιδεώδους. Σε γλώσσα απλή, πρωτόγνωρη ίσως σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα κείμενα του, ο Evola είναι αυτή τη φορά σαφής και ξεκάθαρος.... Ένα, δύο, τρία, τέσσερα.... Κι αν όλα ακούγονται απλά και εύκολα, κι αν η αρχή κατά τον Πυθαγόρα είναι το ήμισυ του παντός, πόσο εύκολο είναι τελικά να φτιάξουμε έναν άνθρωπο, έναν άνθρωπο μοναδικά ανώτερο; Έναν άνθρωπο ο οποίος θα αποτελέσει την κυτταρική ουσία ενός ζωντανού οργανισμού, ο οποίος θα δράσει αριστοκρατικά, μακριά από πολιτικά κόμματα που θα προπαγανδίζουν τύπους ενός ψεύτικου πολιτικού ρεαλισμού. Μία δράση αγωνιστική, μία δράση διαφορετική, μία στάση ζωής αριστοκρατικά ανώτερη, μία στάση παραδειγματική. Μία σιωπηλή επανάσταση. Κι αν από το 1 για να φτάσουμε στο 2 χρειαστούν 1000 χρόνια, εμείς αν χρειαστεί θα περιμένουμε άλλα χίλια. To Orientamenti ορθώς χαρακτηρίζεται ως ένα ‘‘μεγάλο’’ κείμενο. Κι αν ο Σοβιετικός κομμουνισμός και το τοίχος του Βερολίνου πέσανε σε μία μόνο μέρα, όταν πλέον θα έχει καταρρεύσει η δημοκρατία και ο φιλελευθερισμός μαζί με όλα τα παράγωγα τους, όταν ο ήλιος ανατείλει πάλι φωτεινός, τότε ίσως το κείμενο αυτό χαρακτηρισθεί προφητικό. Είθε ίσως αναφωνήσουν ορισμένοι. Από την άλλη εμείς γνωρίζουμε: Θα γίνει αυτό που ήταν να γίνει!

 


Banners
Banners
     
Αρχική Σελίδα | Julius Evola | Αρχείο | Πληροφορίες | Νέα | Επικοινωνία © 2010, JuliusEvola.gr